Scoutingsverslag Seoul & Beijing

In een altijd voortdurende zoektocht naar nieuw talent, ging ditmaal het FC Fred gezelschap Tom en Ineke er op uit naar het verre oosten. Na een lange reis, zonder al te veel problemen, werd er eerst 1,5 week in Seoul gescout. Met prima kamer in het hartje van de stad, was er een mooie uitvalsbasis gekozen. Meteen op de dag van aankomst werd er al opuitgetrokken, met een bezoek aan een historisch dorp, de euromast van Seoul en een van de vele universiteiten. Een diner gegeten met stokjes was de afsluiter van de eerste vermoeiende dag.





Naast het scouten was er natuurlijk ook tijd voor wat sight-seeing. Zo werden onder meer het mooiste en grootste paleis van de stad, Gyeongbokgung palace, Seodaemun (prisonbreak) prison uit de Japanse overheersing, de 63-building (hoogste wolkenkrabber van de stad) bezocht en werd er een boottocht over de plaatselijke rivier gemaakt. Er was zelfs nog tijd over voor een trainingsstage in de plaatselijke bergen. Na een 3 uur durende klim kon er op de top genoten worden van het prachtige uitzicht.





Tussendoor bleek ook nog dat FC Fred erg populair is. Er waren zelfs speciale FC Fred groene bussen gemaakt en de lokale FC Fred kidsclub wilde ook een glimp opvangen van zijn helden. Hoogtepunt in deze adorering was het ontvangst in het World Cup stadium. De pers was natuurlijk ook aanwezig om dit bezoek te filmen. Om hun eigen talenten te beschermen, werd het af en toe erg lastig gemaakt om nieuwe spelers te scouten, maar uiteindelijk kon toch een goed oordeel geveld worden.





Een bezoek aan de grens met het gevreesde Noord-Korea (complimenten voor de Zuid-Koreaanse beveiliging), vormde het einde van de Koreaanse trip. Deze laatste locatie was: "erg indrukwekkend. Als je weet dat het zo'n brandhaard is, waar je tot op 170m van de grens kan komen, dan is het apart om te merken dat er toch zo'n serene rust heerst." aldus Tom. Ineke wist er nog aan toe te voegen dat de mensen in Seoul "heel erg beleefd zijn" en "het eten van maaltijden van gemiddeld 3 euro, met stokjes, bijzonder leuk, lekker en vullend was."





Beijing vormde de volgende stop in deze trip. Het hotel lag, met zijn 5 minuten loopafstand van Tian'anmen square en de verboden stad, op een toplocatie. Wat meteen al opviel, was dat Beijing sinds de olympische spelen erg gemoderniseerd is. De eerste volle dag werd een bezoek gebracht aan de Ming-tombes (een gebied van 80 km2) en werd er getraind met de beklimming van de chinese muur. Het uitzicht bovenop was prachtig, met als bijkomend voordeel dat er nauwelijks toeristen waren, waardoor er rustig van het uitzicht genoten kon worden.





Elk uitstapje was georganiseerd als een prive-excursie. "Een groot voordeel was dat de kundige gidsen, ons zo rond wisten te leiden, dat we nooit op de enorme drukte ervoeren." De verboden stad en Tian'anmen square waren vanwege de geschiedenis een indrukwekkende bezienswaardigheid. Werkelijk alles heeft een speciale betekenis in China. Dat FC Fred ook hier heel populair was bleek, gedurende de week, wel uit de vele fotosessies die de Chinezen met onze helden wilden houden, alsmede het steeds "stiekem" fotograferen, filmen en volgen van de delegatie.





Verder werden er nog bezoekjes afgelegd aan het olympisch dorp, tempel van de hemel (zeer knappe architectuur) en het zomerpaleis. De gastvrije Chinezen nodigden het reisgezelschap nog uit in hun kleine huisjes midden in de oude hutongs. Het met veel eer en soldaten strijken van de nationale vlag, was een bijzondere happening, die erg veel bekijks trok. In het mausoleum werd nog respect betuigd aan Mao Zedong en met het eten van de overheerlijke peking-eend werd er een punt gezet achter deze scoutingstrip.





De conclusie van Beijing was: "behoorlijk westers geworden, veel nutteloze baantjes voor de inwoners, lekker eten voor een iets duurdere prijs dan in Seoul en een grote adoratie voor FC Fred." Over het geheel genomen was deze scoutingstrip erg geslaagd. "Heel veel dingen gezien in een heel korte tijd, die zeker de moeite waard zijn. Het ervaren van een totaal andere cultuur maakt het tot een must visit voor andere FC Fred-leden" aldus Ineke. Het talent van Mi Ba en Si Na, was helaas niet genoeg voor het niveau dat FC Fred nastreeft, maar Chong Li en Chun "Bill" Yi hebben zeker potentie.

Binnenkort zal er nog een uitgebreider fotoverslag van deze trip op de site verschijnen.

Tom en Ineke